Bulgarian        English

Стандарти за терминиране (кримпване) на RJ45.

Когато се свързват  мрежови устройства се използват кабели терминирани по определен стандарт. Всички кабели използвани при изграждането на структурни кабелни системи независимо от конструкцията  и категорията си се състоят от  четири  усукани двойки оцветени по един и същи начин:

1 двойка бяло/синьо-синьо;

2 двойка бяло/оранжево-оранжево;

3 двойка бяло/зелено – зелено;

4 двойка бяло/кафяво-кафяво

 

За да свърже гореописания кабел две мрежови устройства е необходимо в двата края да бъде терминиран (кримпнат) със съответните конектори тип RJ45. Съществуват два вида конектора – мъжки и женски RJ45 (plug and jag) които изглеждат така:

     Мъжки RJ45 конектор (плуг)                Женски RJ45 конектор (жак)

Мъжките конектори най-често се използват при пач(свързващите) кабели а женските конектори се използват при изграждането на линка между розетката и пач панела. Съгласно стандартите за структурно окабеляване EIA/TIA 568, ISO/IEC 11801 или EN 50173 двата края на кабела трябва да контактуват с еднакви пинове. С тази цел двойките  и техните цветове са стандартизирани. Има два варианта на свързване на кабела към конекторите съгласно международните стандарти и те са: EIA/TIA 568A и EIA/TIA 568B.  Различават се само в терминирането (кримпването) на зелената и оранжевата двойка (двойки  2 и 3 са обърнати).

СТАНДАРТ  568А

 

СТАНДАРТ  568В

Няма важни технически основания да се препоръчва една или друга версия, причината за разликите е чисто историческа. Разбира се, в интерес на клиента е цялата инсталация да бъде изпълнена с еднаква версия.
Важно: Двата края на кабела трябва да бъдат свързани или като T568A, или като T568B. За целта взимаме двата края  кабела и ги ориентираме по показания начин, цветовата подредба трябва да бъде еднаква в двата RJ 45 мъжки конектора:
Смесването на версиите ще покаже грешки в измерванията при теста Wire-map когато се ползват тестови устройства за проверка на кабела.
Забележка: Когато правим връзка между хъбове(почти излезли от употреба) или два компютъра, за да свържем правилно предаваща към получаваща двойка, единият край трябва да бъде завършен като Т568A, а другият като Т568B за да се получи така наречения кроснат кабел (cross cable).


Входящи термини за търсене:

кримпване на rj45rg45 схема, .

Реклама

Архиви
Реклама